lach
lsneakers

Alles tegen amandelstenen

Heb je last van amandelstenen of wil je ze juist voorkomen? Dan is er gelukkig genoeg wat je zelf kan doen. Je kunt ze voorkomen door de juiste aandacht aan je gebit te geven en goed in de gaten te houden of er kwaaltjes in je mond ontstaan. Merk je dat je mond droger wordt of dat je adem slechter gaat ruiken? Dan is het verstandig om dit in de gaten te houden. Voor je het weet veroorzaken die kleine kwaaltjes grotere problemen. Maar geen zorgen, want je kan zelf genoeg doen om te voorkomen dat je last krijgt van amandelstenen. 

Waar komen ze vandaan? 

Wat zijn amandelstenen eigenlijk? Het zijn witte steentjes die in grootte variëren en zich wat dieper in de mond bevinden, namelijk in de keel. Bacteriën zijn grotendeels de oorzaak, dus het is erg belangrijk om je mond goed schoon te houden. Wanneer de mond niet goed gereinigd wordt, zullen bacteriën zich nestelen in ruwe weefsels zoals de tong en amandelen. De amandelstenen zijn niet altijd goed te zien, bijvoorbeeld als ze wat dieper zitten of erg klein zijn. Ze zijn helaas wel vervelend en kunnen een pijnlijk gevoel veroorzaken.  

Hoe voorkom je ze? 

Er is genoeg wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je geen pijnlijke steentjes in je keel krijgt. Een goede mondverzorging is dus om allerlei redenen erg belangrijk, maar vooral ook om te voorkomen dat bacteriën kwaaltjes zullen veroorzaken. Het is dus ook een kleine moeite, maar zeker een groot plezier om de tong ook even mee te poetsen. De tong bestaat uit ruw weefsel en daar zullen bacteriën zich maar al te graag in nestelen. Je kunt dit voorkomen door goed te poetsen of een tongschraper te gebruiken. Ook kan mondwater helpen om een droge mond te voorkomen en dus bacteriën tegen te gaan. Alleen het beste mondwater is goed genoeg, dus zorg dat je let op wat erin zit en vermijd agressieve chemicaliën. 

Hoe verwijder je ze? 

Als je al last heb van de witte steentjes, dan kun je er gelukkig gewoon vanaf komen. Je kunt ervoor kiezen om ze zelf te verwijderen door middel van bijvoorbeeld een zuigertje. Hiermee kun je de steentjes uit het amandelweefsel zuigen en ze makkelijk verwijderen. Ook kun je ze er met een metalen instrument uit proberen te wippen. Mocht je het niet zelf willen doen, kun je altijd een arts raadplegen. Mocht het niet mogelijk zijn om ze zelf te verwijderen, kunnen ze ook operatief door een chirurg verwijderd worden.